Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Ελλάδα τα Υποθηκοφυλακεία, σταδιακά, αντικαθίστανται από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Το Δημόσιο, αν και θα μπορούσε να επιμεληθεί το ίδιο την μεταφορά των εγγραφών από τα Υποθηκοφυλακεία στα Κτηματολογικά Γραφεία, επέλεξε την «εύκολη» για αυτό λύση, να υποχρεώσει τους πολίτες να δηλώσουν, εκ νέου, τα ακίνητά τους στα Γραφεία Κτηματογράφησης, (για συντομία «στο Κτηματολόγιο»).
Η δήλωση των ακινήτων στο «Κτηματολόγιο» είναι υποχρεωτική, καθώς μετά την παρέλευση επτά (7) ετών, (στα Υποθηκοφυλακεία δεν υπάρχει προθεσμία !!!), από την έναρξη λειτουργίας του τοπικά αρμόδιου (για κάθε ακίνητο) Κτηματολογικού Γραφείου, τα ακίνητα που παραμένουν αδήλωτα, δηλαδή παραμένουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους τα χάνουν !!!.
Να ληφθεί υπόψη ότι η ίδια προθεσμία των επτά ετών ισχύει και για τους κατοίκους εξωτερικού. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν ακίνητα ως «αγνώστου ιδιόκτητη», η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα είναι να βρει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η λειτουργία του «Κτηματολογίου» στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να υπολογίσει πόσος χρόνος (πόση προθεσμία) έχει για την Δήλωση των ακινήτων του. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από την ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. , με την εισαγωγή του Νομού και του Ο.Τ.Α. (δήμος κ.λπ.) που βρίσκεται το ακίνητο.
Τα Δικαιώματα που πρέπει να Δηλωθούν – Εγγραφούν στο Κτηματολόγιο (προσοχή, επαναλαμβάνουμε ότι η, τυχόν, υπάρχουσα εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο δεν αρκεί) είναι, κυρίως, τα Εμπράγματα Δικαιώματα της Κυριότητας (πλήρους και ψιλής κυριότητας), της Επικαρπίας, της Δουλείας (π.χ. δουλείας οδού), καθώς τα εμπράγματα βάρη, όπως της Υποθήκης.
Θα ακολουθήσουν σημειώματα με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την Δήλωση κάθε είδους Δικαιώματος, σε συνδυασμό με τον «τίτλο» κάθε δικαιούχου, καθώς η διαδικασία διαφοροποιείται σε περίπτωση υπάρχει «συμβόλαιο», ή όταν υπάρχει διαθήκη (δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη), κ.λπ.
Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι δυνατή η Δήλωση ακινήτου χωρίς την ύπαρξη τίτλου, αλλά με επίκληση «χρησικτησίας», πράγμα που επιβάλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μεριμνήσουν για την Καταχώρηση της περιουσίας τους, καθώς η ύπαρξη, για μεγάλο χρονικό διάστημα, «αδήλωτων» ακινήτων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για διάφορους τρίτους να επιχειρήσουν να ιδιοποιηθούν τα εν λόγο ακίνητα επικαλούμενοι χρησικτησία.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε τυχόν διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Δήμας
Δικηγόρος
6973038545
2108072136
Email: pan.ar.dimas@gmail.com